Effecten van yoga op mentale gezondheid door gastblogster Debby

Ik volg Debby al een hele tijd op instagram. Ik kijk erg naar haar op, vooral op vlak van yoga en haar mentale ingesteldheid. Ik vind dat ze een goede balans heeft gevonden tussen gezond zijn en genieten. Volgens mij kunnen wij allemaal heel veel van haar leren. Daarom leek een gastblog van haar over yoga en mind een goed idee!

“Hey iedereen!

Jana contacteerde me onlangs met de vraag of ik een gastblog wou schrijven voor FITSTAGRAMSIX. Dat leek me zo een leuk idee dus ik stemde in.
Jana en ik kennen elkaar al (minstens) 1 jaar via Instagram. Vorig jaar spraken we af om samen met twee andere meiden naar de Fit Expo in Amsterdam te gaan. Het was een leuke dag en zo leerde ik Jana beter kennen. We hebben veel gelachen en ik blik met plezier terug naar die dag.
Ondertussen doet Jana ook aan yoga (*vind ik leuk!*) en heeft ze haar draai gevonden in de wereld van fitness. In mijn ogen is ze een enorm lieve en inspirerende meid!

Even voorstellen:

Mijn naam is Deborah, ik ben een 25-jarige yogi uit België. Naast een passie voor yoga heb ik ook een passie voor lekker en gezond eten en POP Pilates. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met sport en yoga, zo koos ik er vorig jaar voor om te starten met de opleidingen Yoga- en POP Pilates Instructor. Sinds december 2016 geef ik privélessen yoga, en sinds maart 2017 geef ik ook groepslessen Yoga en POP Pilates in mijn lokale fitness. Ik vind het fantastisch om mijn passie te delen met anderen, zeker als ik na mijn lessen de blije gezichten zie van mijn studenten.
Ondertussen beoefen ik al 3 jaar yoga en heb daar nog geen moment spijt van gehad!

DSC_3654.jpg

Yoga & mind

DSC_2039.jpg

Yoga heeft verschillende voordelen op je lichaam, geest en ziel. De bedoeling is om deze drie met elkaar te verbinden om eenheid te creëren. Vele mensen denken dat je lenig moet zijn om aan yoga te beginnen en dat je je gedachten moét kunnen leegmaken om te kunnen mediteren. Deze redeneringen zijn helemaal fout! Yoga helpt je net om leniger te worden en om je te ontspannen.

Bij yoga draait het vooral om de combinatie van de houdingen met je ademhaling. Je ademhaling zorgt ervoor dat je dieper in een bepaalde houding kan gaan en dat je je bewust wordt van het gene er vanbinnen in je omgaat – je leert dus naar je lichaam luisteren. Door je te concentreren op je ademhaling ga je je gedachtegang ook vertragen. Een tragere gedachtegang betekent dat je je beter gaat kunnen ontspannen, en hoe dieper je je kan ontspannen, hoe rustiger je je voelt vanbinnen. Een ontspannen geest kan zich ook beter focussen en concentreren. Dit is zowel voordelig tijdens je yogabeoefening, maar ook naast de yogamat.

Het dagelijkse leven is zo chaotisch en stressvol dat we onszelf vaak verliezen in de chaos. Onze gedachten staan ook nooit stil, want we hebben een dagelijks lijstje dat af moét. Naast deze dagelijkse chaos hebben we ook nog persoonlijke zorgen of problemen die we niet van ons af kunnen zetten, je brein draait dus overtoeren omdat je aan 10 dingen tegelijk denkt, daarnaast ziet ook je lichaam enorm af van de stress.
Wordt je eens bewust van je huidige situatie: hoe voel je je op dit moment? Klopt je hart snel, heb je klamme handen en/ of heb je het gevoel dat je hoofd vol zit? Dan wilt dit zeggen dat je lichaam je signalen doorgeeft van stress. Je hebt nood aan ontspanning!

Meditatie is voor velen het moeilijkste aspect van yoga. Je gaat je gedachten leegmaken en leert van onnodige spanningen los te laten. Daarnaast zit (kleermakerszit) of lig (Lijkhouding) je in een ontspannen houding zonder al te veel te bewegen. In het begin is dit héél moeilijk, dat geef ik toe. Maar hoe vaker je oefent, hoe gemakkelijker het gaat. Begin met minstens 5 min. te ontspannen en stel je nadien opnieuw de vraag “Hoe voel ik me?”. Naarmate je je yogaweg bewandelt zal je langer durven mediteren.
Durf je over te geven aan de kracht van yoga op je geest en lichaam en wordt je bewust van je innerlijke gevoel.

DSC_2911

Oefening: de gemakkelijkste manier om snel tot rust te komen is je ademhaling tellen, dit kan je overal toepassen.

Optie 1: de 4-staps ademhaling
Zit in kleermakerszit op je matje, of zit op een stoel met je benen op heupafstand en voeten plat op de grond. Recht je rug en leg je handen ontspannen op je benen. Sluit je ogen en wordt je bewust van wat je binnenin je lichaam voelt.
Adem diep in via de neus gedurende 10 sec. en laat de buik uitzetten naar buiten.
Hou de ademhaling 10 sec. vast
Adem langzaam uit via de lippen gedurende 10 sec. en trek hierbij de navel + het onderste gedeelte van je buikspieren naar binnen.
Hou de ademhaling opnieuw 10 sec. vast en herhaal.

Optie 2: De 2-staps ademhaling
Zit in kleermakerszit op je matje, of zit op een stoel met je benen op heupafstand en voeten plat op de grond. Recht je rug en leg je handen ontspannen op je benen. Sluit je ogen en wordt je bewust van wat je binnenin je lichaam voelt.
Adem diep in via de neus en laat de buik uitzetten naar buiten.
Adem langzaam uit via de mond en trek de navel + de onderste buikspieren naar binnen.
Herhaal op een rustige manier.

Mijn ervaring


In het begin van mijn yogajourney durfde ik niet mediteren, ik vond het raar. Sommige yogi’s ademen zo luid en persoonlijk vond ik dat redelijk storend. Ik zag mezelf dit écht niet doen. Een Lijkhouding vond ik wel oké, maar bepaalde ademhalingstechnieken leken me “eng” of “raar”. Naarmate ik verder ging in mijn yogajourney, wou ik het dan toch eens proberen omdat ik nieuwsgierig was naar het effect van meditatie. Zo ging ik voor het eerst mediteren en merkte ik dat dit échte werkte. Na de sessie voelde ik me rustig en ontspannen. Ik hield het eerst niet zo lang vol omdat ik snel afgeleid was. Dit is eigenlijk heel normaal hoor, maar toch dacht ik dat ik iets fout deed. Hierdoor ontweek ik het mediteren opnieuw en focuste ik me meer op mijn yogasessie en op de ontspanning in Lijkhouding.

Zoals ik eerder vermelde begon ik in december 2016 met privé yogalessen, zo besloot ik om ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken te oefenen met mijn studente. Ondertussen heb ik deze oefeningen meegenomen naar mijn eigen yogabeoefening en ik moet zeggen dat ik niet meer zonder kan! Na de meditatie voel ik me ontspannen en verlicht. Wat ik wel eng vind aan mediteren is dat je nòg meer in contact komt met je innerlijke zelf en dat er dus bepaalde gevoelens naar boven komen. Ik ben iemand die gemakkelijk bepaalde gevoelens gaat verdringen omdat ik gewoonweg niet mee geconfronteerd wil worden. Tijdens een meditatiesessie gebeurt het soms dat ik begin te wenen, *schaam schaam*, omdat er bepaalde emoties naar boven komen. Gelukkig zijn die momenten uitzonderlijk, maar toch zijn ze er. Het enige wat je hieraan kan doen is deze emoties accepteren en doorgaan met je meditatie. En ook na zo een meditatiesessie ervaar ik een gevoel van verlichting en ontspanning.

Mijn favoriete meditatie-ervaring: Buiten tussen de maïsvelden met het zonnetje op mijn gezicht. In de velden is er geen afleiding en geen lawaai van voorbijrijdende auto’s. Dit is het enige stukje natuur in de gemeente waar ik woon waar ik volledige rust heb.

DSC_2854.jpg

Liefs,
Debby ♥”

Op de kanalen hieronder kan je Debby ook volgen, wat ik zeker zou aanraden. Geef nu toe, we kunnen nog veel van haar leren, toch?

Persoonlijke blog
InstagramFacebook

2 thoughts on “Effecten van yoga op mentale gezondheid door gastblogster Debby

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.