Hoe ik 9kg afgevallen ben

In deze blogpost verklap ik jullie hoe het mij gelukt is om 9kg af te vallen.

Zoals ik al in vorige blogposts verteld heb, ben ik begonnen met Kayla Itsines. Toen ik Kayla Itsines deed, probeerde ik vooral minder te snoepen. Ik had resultaat maar na een tijdje, leek het toch niet meer te lukken. Op mijn ‘zwaarste’ woog ik ongeveer 66kg (ik ben 1m67). Ik was dus nooit echt dik maar voelde me toch heel onzeker. Uiteindelijk besloot ik om met krachttraining te beginnen en kocht ik een voedingsschema. Dit voedingsschema heb ik 2 maand gevolgd. Ik denk dat ik in die 2 maand ongeveer 2kg ben afgevallen. Ik deed ook elke dag krachttraining en cardio. In het weekend had ik jammer genoeg wel nog vaak eetbuien.

Na 2 maand het voedingsschema gevolgd te hebben, ben ik begonnen met Flexible Dieting. Daarover heb ik alles zelf uitgezocht. Flexible Dieting heeft mij heel erg geholpen op vlak van portiecontrole. Ik leerde een goede balans te vinden tussen gezond eten en eens genieten van een ijsje. Ik had nog steeds eetbuien maar deze werden minder en minder. Voor de rest deed ik nog altijd zes keer per week krachttraining en cardio. In augustus bereikte ik uiteindelijk mijn doelgewicht (57kg). Ik heb er dus zeven maand over gedaan om 9kg af te vallen. Ik weet dat de weegschaal niet voor iedereen een goede methode is om je vooruitgang te meten maar voor mij werkte het en ik heb ook nooit problemen gehad met het nummertje op de weegschaal. Ik wist gewoon ongeveer hoeveel ik moest afvallen om mij goed in mijn vel te voelen. Ik bleef ook altijd realistisch en bekeek mijn doel per week en niet op lange termijn. Veel kleine doelen kunnen je makkelijkst leiden tot één groot doel!

Mijn doel was eerst om ongeveer 500 gram per week af te vallen. Later werd dit dan 300 gram per week. Ik koos er heel bewust voor om niet te snel af te vallen. Dit deed ik omdat het dan haalbaarder was en omdat ik ging voor een levensstijl, niet voor een ‘quick fix’. Er waren weken dat ik niet afviel of zelfs bijkwam maar ik liet me nooit ontmoedigen en deed altijd rustig verder. Om de 12-14 weken nam ik ook een pauze van één week waarin ik eventjes gewoon mijn gewicht probeerde te behouden. Dit gaf mij altijd nieuwe motivatie om er weer voor te gaan. Een pauze is ook goed om je metabolisme weer op gang te brengen, waardoor je weer makkelijker zal afvallen.

Toen ik mijn doel bereikt had, vertrok ik net op reis dus dit was natuurlijk ideaal. Op reis heb ik helaas niet op mijn voeding gelet en is er weer wat bijgekomen. Gelukkig wist ik al hoe ik die er weer afkreeg. Ik probeerde mezelf nooit een schuldgevoel aan te praten als ik een mindere periode had want dan ga je alleen maar meer eten omdat je je slecht voelt. Ik deed ook nooit ‘guilty cardio’. Ik vond het belangrijk om niet in een slecht gevoel te blijven hangen.

In januari besloot ik om voor de eerste keer te proberen om bij te komen zodat ik meer spieren zou krijgen. Ik vond dit in het begin een heel lastige gedachte omdat ik bang was dat al mijn werk voor niets zou zijn geweest en ik weer ‘dikker’ zou worden. Niets was minder waar. Ik ben nu al 4kg bijgekomen en eigenlijk zie ik niet veel verschil. Ik zie er wat ‘voller’ uit maar niet zoals vroeger. Ik kan nu zien aan mijn lichaam dat ik er gespierder en strakker uitzie. Ik voel me helemaal niet slechter dan toen ik 57kg woog, misschien zelfs beter! Ik geniet ervan dat ik veel kan eten, ik veel energie heb die ik kan gebruiken voor mijn training en dat mijn spieren groeien. Afvallen kan ervoor zorgen dat je je beter in je vel voelt maar mentale vooruitgang is nog steeds heel belangrijk. Het is belangrijk dat je je balans vindt en dat je met niets overdrijft.

Mijn afvalproces was heel langzaam maar daar had ik helemaal geen probleem mee. Ik heb mijn weg naar een gezonde levensstijl gevonden en dat is voor mij het belangrijkste. Ik voel me nu veel beter in mijn vel! Wil je graag hulp om je doelen te bereiken? Je mag mij altijd om tips vragen, ik vind het heel leuk om mensen te helpen!

Liefs,

Jana

2 thoughts on “Hoe ik 9kg afgevallen ben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.