Waarom ik met fitness begonnen ben en hoe ik in een fitte levensstijl terechtkwam

Dag lieve lezers. Vandaag ga ik jullie vertellen hoe en waarom ik met fitness begonnen ben.

Vroeger was ik helemaal niet sportief. Als kind heb ik verschillende sporten gedaan zoals zwemmen, turnen, atletiek, badminton, tennis… maar toen ik in het middelbaar zat, heb ik enkel nog gedanst en daarna deed ik zelfs niets meer buiten maximum een uur per dag naar en van school naar huis fietsen. Schoolwerk ging boven alles voor mij en ik had ‘geen tijd’ om nog te sporten en zelfs niet om piano- en zanglessen te volgen, wat toen mijn grootste hobby’s waren.

Wel had ik veel doorzettingsvermogen waardoor ik bij lichamelijke opvoeding wel altijd redelijke punten had. Door dat doorzettingsvermogen overdreef ik helaas soms een beetje en ging ik over de schreef. Wanneer ik moest lopen of fietsen wou ik mijzelf altijd tot het uiterste drijven waardoor ik soms helemaal misselijk werd tegen het einde en erna.

Mijn keerpunt kwam eigenlijk heel plots. 2 jaar geleden, toen ik in de examens zat, nam mijn mama me op een dag mee naar de fitness. Het leek me wel een goed idee om tijdens de examens eens te gaan sporten. Toen we aan de cardiomachines kwamen, namen mijn mama en ik een fiets en ik zette mijn niveau op hetzelfde dan dat van haar. Haar hartslag ging rustig en ze moest niet veel moeite doen om het niveau aan te houden. Mijn hartslag daarentegen ging tegen 170-180 en ik was meteen bekaf. Ik ‘verloor’ tegen mijn mama en dat vond ik heel erg van mezelf. Zeker omdat mijn mama overgewicht heeft. Ze sport veel maar heeft het moeilijk met voeding.

Ik besloot dat dit zo niet verder kon dus ik nam dezelfde week nog een fitnessabonnement in Gent (de stad waar ik studeer). Ik ging altijd de dag voor het examen al naar mijn kot dus ik deed een uur cardio de dag voor een examen en een uur na het examen.

Toen de examens voorbij waren en school terug begon, ging ik élke dag een uur cardio doen. Ik moest en zou mijn conditie verbeteren. Natuurlijk overdreef ik hier ook een beetje in en dreef mezelf weer elke keer tot het uiterste waardoor ik alweer vaak misselijk werd. Een half jaar later kwam de volgende examenperiode. Ik lette toen nog niet echt op mijn eten. Ik kreeg het lastig en ik had vaak eetbuien tijdens stressperiodes. Toen ik weer zo een eetbui had (deze keer zo erg dat ik er ziek van was), besloot ik dat ik ook daar iets aan moest doen. Ik voelde me ook vaak suf van heel de dag op een stoel te zitten leren en ik ging enkel fitnessen de dag voor en de dag van een examen. Soms zat er een week tussen deze examens dus dan deed ik een week niets. Ik besloot om geen snoepen en koeken meer aan te raken en als tussendoortjes enkel gezonde dingen te nemen.

Daarnaast ben ik beginnen zoeken naar een trainingsprogramma dat ik thuis kon doen. Ik haat lopen dus dat was geen optie voor mij. Toen vond ik de Bikini Body Guide van Kayla Itsines. Ik vond deze ook handig omdat de workouts niet heel lang duurden, precies wat ik nodig had tijdens de examens dus. Ik vond het programma heel leuk om te doen en toen de examens voorbij waren, ben ik het dan ook blijven volgen. Ik zag veel vooruitgang in mijn progressiefoto’s en dat maakte het nog motiverender. Zelfs toen ik op reis vertrok, heb ik heel de reis de workouts gevolgd tenzij ik die dag iets anders sportiefs ging doen zoals surfen. Eten ging ook al veel beter. Ik besloot op reis niet te cheaten behalve in het weekend. Na het eerste weekend van de reis ben ik wel blijven doorgaan met cheaten omdat ik zooo veel van ijsjes houd (oepsie) maar het bleef bij één ijsje per dag, waar ik best wel tevreden mee was.

img_20150928_201536

Gezond eten en een betere conditie waren echter niet de enige dingen die heel veel verbeterden. Vroeger was ik heel vaak moe en had ik heel veel stress. Ik sliep in het middelbaar elke woensdagnamiddag ongeveer vier uur!! Door te sporten, heb ik nog altijd minstens acht uur slaap per dag nodig maar dat is dus al een heel pak minder! Fitness helpt me ook supergoed tegen de stress. Als ik aan het sporten ben, kan ik alles eventjes van mij afzetten. Het is een soort van rustgevende me-time. Nooit gedacht dat mezelf uitslopen in de fitness ontspannend zou zijn maar het is zo!

Maar hoe ben ik dan begonnen met krachttraining/gewichtheffen en flexible dieting/iifym? Omdat ik geen te lange blogposts wil schrijven, zal ik dit allemaal in een volgende post uitleggen. Nieuwsgierig? Volg me dan zeker op instagram (fitstagramsix) of facebook (Jana Six) en ik hou je op de hoogte!

Xoxo,

Jana

5 thoughts on “Waarom ik met fitness begonnen ben en hoe ik in een fitte levensstijl terechtkwam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.