Zijn zoetstoffen ongezond?

Ik had al verschillende dingen over zoetstoffen gelezen. Sommige waren goed en sommige minder goed maar nu vroeg ik me toch wel af wat ik moest geloven. Daarom vroeg ik het aan een expert.

Dag, beste volgers van Jana Six!

screenshot_2017-02-26-15-48-41-1-1

Ik ben Pieter en volg zelf ook haar blog. Ze heeft een leuke, eerlijke manier van vertellen en de artikels lezen vlot! Qua houding tegenover gezond leven merkte ik heel wat gelijkenissen met mezelf. Vandaar dat ik graag eens een ‘guest post’ wou uitwisselen!

Beetje meer over mezelf: ik ben diëtist en leerkracht van opleiding. Als hobby schrijf ik erg graag artikels over voeding en gezondheid. De onderwerpen zijn meestal het antwoord op vragen die me vaak gesteld worden. Mijn blog heet ‘Nutrition Nerds’, wat mijn stijl wat beschrijft. Ik houd ervan om leuke weetjes en (flauwe) moppen in mijn artikels te stoppen! Klik hier om mijn artikels te lezen.

Eén vraag die vaak terugkomt is: “Zijn zoetstoffen en light frisdrank nu echt gezonder dan gewone suiker?” Jana was ook erg geïnteresseerd in zoetstoffen. Dus, bij deze:

Wat is een zoetstof?

Met ‘zoetstof’ bedoel ik meer specifiek de kunstmatige, caloriearme zoetstoffen.

“Oei, kunstmatig. Is dat dan niet slecht?”

Natuurlijke zoetmiddelen als honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker klinken allemaal mooi, maar zijn even goed een suikerbom! Ze zijn dus niet aan te bevelen om je suikerinname te verminderen of voor de gezondheid. Wel als je ze gewoon lekker vind ;-).

Zoetstoffen leveren geen of weinig calorieën en verhogen je bloedsuiker of ‘glycemie’ niet. Hun zoete smaak fopt je hersenen niet, je lichaam zal hier niet zo op reageren als op  suiker. Het zomaar vrijgeven van te veel insuline zonder aanwezigheid van bloedsuiker zou heel gevaarlijk zijn. Vraag dat maar aan diabeten!

Hieronder een korte voorstelling van enkele zoetstoffen en hun meest bekende toepassingen.


Stevia

stevia1
De steviaplant is straf spul. Men schat dat zuiver stevia-extract 200 tot 300 keer zoeter is dan dezelfde hoeveelheid gewone suiker. Je hebt dus minuscule hoeveelheden nodig. De stevia-producten in de winkel zijn vele malen minder geconcentreerd, zodat je thuis niet op de milligram zou moeten afwegen.
Nadeel: stevia heeft een specifieke bijsmaak, waar niet iedereen gek van is.

Tagatose en sucralose

Deze twee vind je in de winkels vooral terug onder de merknamen ‘Tagatesse’ en ‘Canderel’. Canderel is qua smaak mijn persoonlijke favoriet.
Ook zij hebben een zoetkracht die enkele honderden malen groter is dan suiker! Speciaal aan deze twee is dat ze goed bestand zijn tegen hitte (lees: je kan ermee bakken!).

Aspartaam / Acesulfaam-K

De fameuze zoetstoffen die we terugvinden in light en zero dranken, yoghurt, ijs, graanrepen…
De studies die de mogelijke gevaren van aspartaam onderzoeken zijn slecht opgezet en worden fout geïnterpreteerd door bepaalde media. “Aspartaam veroorzaakt kanker.” Laten we even wat info vermelden die vaak over het hoofd gezien wordt: de onderzoekers gebruikten een dosis die overeenkomt met een dagelijkse inname van ongeveer 1000 à 1200 blikjes light frisdrank voor een gemiddelde mens. Een aantal onfortuinlijke ratten kregen hun hele leven lang een ongelooflijk hoge dosis pure aspartaam via een infuus binnen. Bij deze dosis kregen sommige van deze ratten hierdoor kanker.
Voor een gelijkaardige dosis via frisdrank zouden we dagelijks 330 liter moeten benuttigen. Dat zijn véél toiletbezoekjes.

Polyolen: maltitol, sorbitol, lactitol, isomalt…

Polyolen of ook wel suikeralcoholen zijn zoetstoffen die vaak gebruikt worden bij suikerarme snoep, chocolade of kauwgom. Ze zijn maar gedeeltelijk verteerbaar en leveren de helft van de calorieën van suiker. Zij verhogen de bloedsuiker echter niet.
Ideaal als kleine, zoete zonde voor diabeten!

Let wel op, omdat je ze niet volledig kan verteren, kan je darmklachten krijgen als je er een redelijke hoeveelheid van inneemt.

Voordelen zoetstof ten opzichte van suiker

Het lijkt misschien te goed om waar te zijn, suikervervangers die geen calorieën bevatten en toch even zoet smaken als suiker. Dit gaat in tegen de gedachte die bij vele mensen leeft, namelijk: ‘Diëten moet moeilijk zijn en je mag niet teveel lekkere dingen eten. Als het lekker is, is het ook ongezond…’

Zoetstoffen helpen echter een groot aantal mensen om op een aangename, haalbare manier minder suiker te consumeren en om gewicht te verliezen.

Juist omdat het zo handig is, is het van belang dat de hardnekkige mythes die de ronde doen zoveel mogelijk uit de wereld geholpen worden.

Ik wil wel even benadrukken dat zoetstof een goede suikervervanger is, maar op zich geen gezonde stoffen levert. Zoetstof is geen vrijgeleide om ineens veel meer zoetigheid te beginnen eten en drinken. Vervang je gezondere gewoontes er niet mee en drink hoofdzakelijk water doorheen de dag.

Mogelijke nadelen zoetstof

De smaak van sommige zoetstoffen is niet identiek met suiker. Men merkt, vooral in het begin, vaak een bittere of ‘chemische’ bijsmaak op. Na een paar dagen of weken wennen de meeste mensen hier aan.
Geef het een objectieve, eerlijke kans en probeer je besluit niet op voorhand al te maken. Smaakbeleving zit niet alleen in de mond, maar ook in het hoofd.

Een echte suiker- of zoetverslaving ontwikkelen door gebruik van zoetstoffen is onwaarschijnlijk. Je kan wel gewoontes ontwikkelen waardoor je (op bepaalde momenten) zin gaat hebben in iets zoets. Dit is echter nog geen verslaving, deze gewoonte kan makkelijk doorbroken worden.

Conclusie

Zoetstoffen zijn een handig alternatief voor suiker, zeker voor diabeten. Vervang je gezondere gewoontes er echter niet mee en drink hoofdzakelijk water doorheen de dag.

Er bestaan heel wat misverstanden en zelfs complottheorieën over zoetstoffen en vooral aspartaam. Deze zijn hardnekkig en wijdverspreid. Laat je hier niet door beangstigen of misleiden.

Zoetstoffen zijn veilig en zullen geen schadelijke neveneffecten geven bij normaal gebruik ervan. Er is geen bewijs dat zoetstoffen kanker, verhoogde insulineresistentie of diabetes zouden veroorzaken.

Als je bezorgd bent over de mogelijke nadelen, houd je dan voor de zekerheid gewoon aan maximum 0.5l light frisdrank per dag.

Bedankt voor het lezen! Als je dit best interessant vond, klik dan hier om andere artikels op mijn blog te lezen.

Groetjes,

Pieter

Ik hoop dat jullie dit artikel interessant vonden, ik alvast wel!

Liefs,

Jana

One thought on “Zijn zoetstoffen ongezond?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.