Waar kan je het beste in bakken?

Ik ben zelf geen expert op vlak van in wat je nu het best kan bakken dus vroeg ik hulp aan happyhealthy.nl. Zij schreven dit mooie artikel voor mijn blog. Ik hoop dat jullie het ook zo interessant vinden als mij!

Het aanbod van olie en bak- en braadproducten in de supermarkt is groot. Maar je hoort van die verhalen dat sommige oliën helemaal niet zo gezond zijn om in te bakken. En dat klopt. Het is zelfs zo dat bijna alle oliën en bak- en braadproducten slecht zijn voor je gezondheid. In dit artikel zullen we bekijken welke olie je het beste kunt gebruiken.

Omega 3 en omega 6

Zoals je misschien al weet staan onverzadigde vetzuren bekend als gezonde vetzuren. Het belangrijkste gezondheidsargument om onverzadigde vetzuren te gebruiken is dat deze goed zijn voor hart- en bloedvaten.

We kunnen de onverzadigde vetzuren opdelen in een aantal groepen waarvan omega 3 en omega 6 de belangrijkste groepen zijn. We hebben zowel omega 3 als omega 6 vetzuren nodig om ons hart en bloedvaten gezond te houden.

Deze omega vetzuren zitten voornamelijk in plantaardige oliën, vandaar dat je vaak hoort dat plantaardige oliën gezond zijn. Wat daar niet bij verteld wordt is dat omega 3 en omega 6 vetzuren alleen maar gezond zijn indien de verhouding tussen deze twee vetzuren in balans is.

Voor een optimale gezondheid zou de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren 1:1 moeten zijn.

Nu is het zo dat de meeste plantaardige oliën juist heel erg rijk zijn in omega 6 en arm aan omega 3 vetzuren. En omdat er in de keuken en in voedingsmiddelen veelvuldig gebruik gemaakt wordt van plantaardige oliën is het zo dat in ons Westerse dieet de verhouding op 1:16 ligt. Dit is 16 maal zoveel omega 6 dan omega 3. Dit werkt inflammatie (laaggradige ontstekingen) in de hand. Omega 6 is namelijk pro-inflammatie terwijl omega 3 anti-inflammatie is.

Om deze reden kan je beter geen gebruik maken van plantaardige oliën die rijk zijn aan omega 6 om in te bakken. Het gaat om de volgende olie soorten:

 • Zonnebloemolie
 • Maisolie
 • Sojaolie
 • Katoenzaadolie
 • Palmolie
 • Rijstolie

Dan zijn er nog plantaardige oliën die wel rijk aan omega 3 (en relatief minder omega 6) bevatten zijn zoals:

 • Lijnzaadolie
 • Walnotenolie
 • Hazelnootolie
 • Hennepzaadolie
 • Koolzaadolie
 • Raapzaadolie
 • Macadamianootolie
 • Canolaolie

Maar het is ook niet zo een goed idee om deze oliën te gebruiken om in te bakken (wel prima om koud te gebruiken overigens). Onverzadigde vetzuren zijn namelijk helemaal niet zo goed om in te verhitten. De omega 6 vetzuren zijn onstabiel er gaan door verhitting snel oxideren. En als iets slecht is voor je gezondheid dan zijn het wel geoxideerde omega 6 vetzuren. Deze veroorzaken inflammatie wat – op de langere termijn – kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of kanker.

Bak- en braadproducten

Bak- en braadproducten worden gemaakt van plantaardige olie. En meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van de goedkoopste plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en palmolie die rijk zijn aan omega 6. Bak- en braadproducten zijn daardoor ook rijk aan omega 6 en dus ongunstig voor een goede omega 3 en omega 6 balans. Daar komt nog bij dat bak- en braadproducten zwaar bewerkte producten zijn waarin ook transvetten kunnen voorkomen. Deze ontstaan door het gedeeltelijk harden van plantaardige oliën. Transvetten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid, ze veroorzaken hart- en vaatziekten. Ze zijn zo schadelijk voor de gezondheid dat ze dit jaar in de VS verboden zullen worden en enkele Europese landen hebben deze stap al gemaakt. Het beste laat je daarom bak- en braadproducten in de winkel staan, vloeibaar of vaste vorm maakt niet uit.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren zijn veel beter bestand tegen verhitting. Deze blijven stabiel en kunnen voor langere tijd op hogere temperaturen verhit worden. Verzadigde vetzuren staan echter bekend als ongezond. Dit is niet helemaal terecht en het is eigenlijk een mythe dat verzadigd vet slecht is. Hier kan je lezen hoe deze mythe ontkracht wordt. In het kort komt het er op neer dat je verzadigde vetzuren kunt opdelen in soorten. Er zijn soorten verzadigd vet die een negatief, neutraal of positief effect op de gezondheid hebben. Het type vetzuren die het gezondst zijn, zijn de middellange keten vetzuren. Er wordt ook wel gesproken over MCT wat staat voor Medium Chain Triglycerides.

De manier waarop je lichaam met deze vetzuren omgaat is anders. Deze vetzuren worden door de dunne darm geabsorbeerd waarna ze direct naar de lever gaan. Daar worden ze onmiddellijk gebruikt als vorm van energie zonder dat het vet in het lichaam wordt opgeslagen.

Een verzadigd vet wat rijk is aan MCT vetzuren is kokosolie. En omdat het ook goed tegen verhitting kan, zie je dat kokosolie vaak in de keuken gebruikt wordt.

Roomboter is ook een verzadigd vet wat rijk is aan MCT vetzuren en daarom geschikt is om in te bakken. Het nadeel van roomboter is dat hierin nog eiwitten zitten. Deze eiwitten zijn minder goed bestand tegen verhitting. Je kunt roomboter daarom maar gebruiken tot 180 graden om in te bakken. Een beter alternatief is ghee. Ghee is geklaarde roomboter, boter waar de eiwitten en zouten zijn gehaald. Hierdoor kan je het verhitten tot 250 graden en is het een prima product om in te bakken.

Verder zou je op lage tempetaturen kunnen bakken in extra vierge olijfolie. Het is daarbij belangrijk dat je de extra vierge versie van olijfolie gebruikt. Deze is beter bestand tegen hoge temperaturen en bevat bovendien meer antioxidanten die olijfolie zo gezond maken.

Wil je meer weten over de beste olie om in te bakken dan kan je hier alles er over vinden.

Ik vond dit artikel zelf super interessant. Hopelijk vonden jullie dat ook! Klik hier om een kijkje te nemen op de site van happyhealthy.nl.

Liefs,

Jana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.