Fitgirl Eline met reuma laat haar dromen niet in de weg staan

Eline stuurde mij op instagram een berichtje dat ze graag haar verhaal op mijn blog wou
delen. Dit vond ik natuurlijk een super goed idee! Hieronder lees je haar fitjourney die verloopt met ups en downs.

eline.jpg

Ik ben Eline, 21 jaar en studente revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Mijn hobby’s zijn thaiboks en fitness. Helaas kreeg ik enkele jaren geleden de diagnose dat ik reuma heb maar dat hield me niet tegen.

Toen de pijn begon

Mijn fitjourney begon toen ik 16 jaar was. Ik was niet ‘dik’ maar er mochten wel wat kilootjes af. Ik zat ook niet goed in mijn vel. Helaas wist ik nog niet veel over fitness. Ik deed vooral veel cardio maar hield me nog niet echt bezig met krachttraining.
Toen ik iets ouder dan 17 jaar was begon ik overal pijn te krijgen. Deze pijn begon ’s nachts. In de ochtend was de pijn verschrikkelijk en naarmate de dag vorderde, beterde deze pijn. Ik kon vaak ’s ochtends niet uit mijn bed omdat ik gewoon geen manier vond om recht te geraken. Als ik dan eindelijk rechtop kon zitten, had ik weer het probleem dat ik me niet verder kon bewegen.

“Ik was niet ziek”

Ik ging wekelijks naar de dokter omdat ik deze pijn en alles wat ermee gepaard ging niet meer aan kon. Mijn dokter zei elke keer opnieuw dat ik niet ziek was. Gedurende deze periode kon ik veel minder sporten dan ervoor en hier had ik het moeilijk mee. Ik was net zo goed bezig.
Mijn dokter gaf me een briefje mee dat ik gedurende het schooljaar kon gebruiken wanneer ik niet naar school kon gaan. Tijdens deze periode van onwetendheid heb ik heel diep gezeten. Ik had pijn maar niemand kon me helpen. Ik vond het verschrikkelijk om te gaan slapen. Ik wist nooit op voorhand of ik die nacht door ging kunnen slapen of wakker ging worden met verschrikkelijke pijn en de volgende dag niets ging kunnen doen.

hipthrusts

De diagnose

Na 2 jaar ben ik naar een andere dokter gegaan. Deze dokter (mijn huidige huisarts!) heeft toen enkele testen gedaan en bloed genomen. Na 2 dagen kreeg ik een telefoontje van hem en hij wist me te zeggen dat ik reumatoïde artritis heb. Ja, de aandoening ‘reuma’ waarvan iedereen denkt dat dat alleen bij ouderen voorkomt.
Reuma is een chronische inflammatoire systemische aandoening. Ontstekingen van de gewrichten is hier zeer kenmerkend. Deze ontstekingen leiden tot pijn, stijfheid, schade in het gewricht, functieverlies en op lange termijn soms ook vervormingen. Reuma verloopt met ups en downs. Vaak heb je een periode geen last maar dan krijg je een opstoot en kan je een periode weer niets. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte.

Medicatie met bijwerkingen

Nadat mijn huisarts mijn diagnose gesteld had, heeft hij me meteen cortisone voorgeschreven. Op dat moment wilde ik niets liever dan van de pijn af zijn dus was ik enorm blij met de cortisone. Ik heb deze cortisone 6 à7 maanden moeten nemen. Ik wist niets van de bijwerkingen af. Een bijwerking van cortisone is dat je enorm veel vocht vasthoud en op lange termijn bij kan komen. Ik werd hier heel onzeker van. Eindelijk kon ik weer beginnen sporten en fitnessen maar ik viel niet af en werd alleen maar voller.
Mijn gezicht was enorm opgezwollen door het vocht dat ik vasthield.

elinetje

Ik vroeg om hulp

Toen heb ik besloten dat ik extra hulp nodig had op vlak van fitness. Ik koos voor een personal trainer (Tinne Raeymaekers). Dit heeft me fysiek enorm geholpen maar zeker ook mentaal. Gedurende deze periode kon ik nog niet goed aanvaarden dat ik reuma had. Ik probeerde dit te negeren door veel te gaan sporten en mezelf uit te dagen op vlak van sport. Ik heb toen verschillende soorten medicatie uitgetest. Het heeft ongeveer 1,5 jaar geduurd tot ik goede medicatie gevonden had. Ik moet momenteel maandelijks naar het ziekenhuis voor een infuus. Met dit infuus kan ik eigenlijk bijna even veel dan voor ik reuma had. Het infuus heeft spijtig genoeg wel wat bijwerkingen zoals gewichtstoename, vermoeidheid… Ik moet dus altijd goed op mijn eten letten want anders kom ik snel weer aan.

Hoe gaat het nu met mij?

Ik ben over het algemeen heel blij dat ik deze medicatie heb nu, ondanks de bijwerkingen. Ik kan weer doen wat ik graag doe, namelijk fitnessen en sporten. Ik vind het heel belangrijk dat je ondanks een aandoening of een moeilijke periode gewoon blijft doen wat je graag doet en niet opgeeft.
Ik krijg heel vaak negatieve opmerkingen over of ik al dan niet als kinesitherapeut ga kunnen werken met mijn aandoening. Dit probeer ik van mij af te zetten omdat ik zelf weet dat ik dat ga kunnen. Door alles wat ik meegemaakt heb, is mijn interesse in fitness enkel gegroeid. Binnen een jaar wil ik een cursus personal training volgen om mensen te helpen. Dit wil ik omdat personal training mij enorm heeft geholpen in moeilijke periodes.

Wat ik met dit verhaal wil duidelijk maken is: Just never give up.

Eline Draeyers

Ik vind het verhaal van Eline echt super inspirerend! Wil je Eline haar journey graag blijven volgen? Klik dan hier om naar haar instagrampagina te gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.