Gezond leven met een klein budget

Veel mensen verzinnen excuses dat ze niet gezond kunnen eten omdat gezond eten te duur is of dat ze niet kunnen fitnessen omdat ze geen fitnessabonnement kunnen betalen. Wel, weet je wat? Het zijn EXCUSES. Een gezonde levensstijl hoeft helemaal niet duur te zijn.

Sporten zonder fitnessabonnement

Geen geld voor een fitnessabonnement? Wist je dat je zonder fitnessabonnement ook kan sporten? Er bestaan zo veel verschillende sporten die je kan doen! Je kan bijvoorbeeld gaan hardlopen, fietsen, dansen, wandelen… De opties zijn eindeloos! Wil je per se fitnessen? Dan kan ik je vertellen dat je ook perfect kan fitnessen zonder fitnessabonnement. Er bestaan heel veel gratis trainingsschema’s waarvoor je helemaal niets van materiaal nodig hebt. Daarnaast kan je ook investeren in gewichtjes voor thuis. Deze zijn namelijk helemaal niet duur. Genoeg opties dus om fit te kunnen worden.

Gezond eten met een klein budget

Als student krijg ik elke week een budget van mijn ouders waar ik mijn eten mee moet kopen en dingen mee moet betalen zoals iets gaan drinken met vrienden, uitgaan… Ik kom elke week makkelijk rond met dit budget. Ik betaal voor mijn eten 25-30 euro voor vijf dagen waarvan één dag zonder avondeten (op vrijdagavond eet ik thuis). Dit is volgens mij een normaal tot klein budget. Hoe doe ik dit precies? Als ik de supermarkt binnenkom, kijk ik eerst altijd naar wat er in korting staat. Ik probeer vaak de goedkoopste producten zoals huismerken te nemen. Als een grotere verpakking goedkoper is per stuk of per kg en ik ben zeker dat deze verpakking op zal geraken, kies ik altijd deze. Ik zou dus zeggen, kijk zeker naar alle prijzen per hoeveelheid.

Wat voor voeding?

 1. Ik neem vooral zo onbewerkt mogelijke voeding zoals groenten, fruit… Tijdens de week koop ik bijna nooit snoep. Als je snoep laat, heb je al direct een groter budget voor gezonde voeding.
 2. Dingen zoals granolabars, pesto, hummus… probeer ik zelf te maken.
 3. Fruit koop ik vaak uit de diepvries. Zo kan het niet snel slecht worden en soms is diepvriesfruit ook goedkoper. Fruit uit de diepvries is trouwens ook niet ongezonder dan vers fruit.
 4. Ik probeer zo weinig mogelijk weg te smijten. Als ik iets over heb van de vorige dag doe ik dat bijvoorbeeld in een salade als lunch of ik doe de overschot in de diepvries. Bewaring is dus één van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken.

Ik hoop dat ik met deze tips mensen die nog tegengehouden worden door hun budget kan motiveren om fit te worden. Gezond leven hoeft helemaal niet duur te zijn en je kan er net zo hard van genieten.

Liefs,

Jana

29 thoughts on “Gezond leven met een klein budget

 1. Melissa says:

  Met avondeten kook ik vaak iets meer zodat ik voor 1/2 personen kan invriezen voor ander moment. Zo deze week nasi uit diepvries en spaghetti uit diepvries gegeten. Scheelt echt een hoop

  Liked by 1 person

 2. allaboutbertina says:

  Goede tips! Vaak hoeft iets niet zoveel geld te kosten. Je hoeft niet een duur abonnement te hebben op een spotschool of vereniging maar je kunt ook thuis werken aan je gezondheid door te sporten en dat kan net zo leuk zijn en je bespaard een hele hoop geld per jaar. Mensen denken altijd dat je een hoop geld uit moet geven om gezond te kunnen leven, goed dat jij juist het tegenover gestelde laat zien.

  Liked by 1 person

  • Jana says:

   Goh ik heb het niet uitgerekend maar je hebt nooit alle ingrediënten nodig die je koopt 😊 en ik maakte mijn humus niet met olijven, pijnboompitten en parmezaanse kaas maar met rode bieten, kikkererwten en nog dingen maar ik weet niet goed meer wat haha 😁

   Like

 3. Eva says:

  Mij lijkt het nog best moeilijk om gezond te eten met een laag budget. Als je elke dag vers kookt, kost dat natuurlijk wel wat. Maar zoals je al zegt, bespaar je ook weer op snoep en dat soort dingen 😉

  Liked by 1 person

 4. Debbythechocoholic says:

  Goed dat je zo bewust omgaat met je geld, want voeding kan echt zo duur zijn! En sporten kan je gelukkig ook gratis doen, door bv. die gratis schema’s of zelfs via YouTube of buiten een rondje lopen, wandelen of fietsen.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.