Bloggen in het Nederlands of in het Engels?

In deze blogpost wil ik het eventjes hebben over de voordelen van in het Engels en in het Nederlands bloggen. Ik vertel jullie ook waarom ik zelf voor Nederlands koos.

Voordelen Engels

Engels is een wereldtaal. Bijna overal ter wereld kunnen mensen Engels. Wanneer je als toerist naar het buitenland gaat en je kent de vreemde taal niet, wordt er ook bijna altijd Engels gesproken. Dit betekent dus ook dat je met Engels veel meer mensen zal kunnen bereiken dan met Nederlands.

Voordelen Nederlands

Nederlands is onze moedertaal, dit betekent dus ook dat we ons er zeer goed in kunnen uitdrukken. Daarnaast zullen mensen met dezelfde moedertaal vlotter jouw artikels kunnen lezen. Nederlands zal voor veel mensen natuurlijk ook herkenbaarder klinken waardoor ze zich misschien beter met jou kunnen associëren

Waarom ik voor Nederlands gekozen heb

Ik heb lang getwijfeld of ik nu in het Engels of in het Nederlands zou schrijven. Ik ben goed in Engels dus dat was zeker geen probleem. Ik heb een tijdje in beide talen artikels geplaatst maar daar kroop toch wel erg veel werk in. Uiteindelijk koos ik voor Nederlands omdat dat voor mij vlotter schrijft. Ik lees zelf ook liever artikels in het Nederlands.

Hoe maak ik een keuze?

Ik denk dat je vooral moet kijken naar je doelgroep. Wil je lezers van over de hele wereld bereiken of wil je lezers die dicht bij jou zijn? Ik persoonlijk vind het leukst om te bloggen voor mensen die dezelfde taal spreken. Ik wil dat mensen zichzelf kunnen herkennen in mijn artikels en dat ik makkelijk bereikbaar ben voor hen.

Voor mij was Nederlands dus een goede keuze. Blog jij in het Nederlands of in het Engels? Of als je geen blog hebt: welke taal zou jij kiezen? Laat het mij weten in een reactie!

Liefs,

Jana

14 thoughts on “Bloggen in het Nederlands of in het Engels?

 1. Margje Visser says:

  Leuke blog. En ik schrijf op onze blog ook om dezelfde reden in het nederlands. Daar kan ik me het beste in uitdrukken. Vind het zelf ook prettiger om andere blogs te lezen in onze eigen moedertaal.

  Liked by 1 person

 2. esteafan says:

  Hoi! Ik blog ook in het nederlands. Met der tijd wil ik het misschien ook in het engels proberen maar dat is nu zeker nog niet aan de orde. 😉
  Maar ik ben blij dat je gekozen hebt om in het nederlands te schrijven. 😊

  Liked by 1 person

  • Jana says:

   haha wie weet ga ik ooit ook weer Engels schrijven maar ik houd het voorlopig bij Nederlands 🙂 Super bedankt voor de nominatie, ik had het nog niet gezien!

   Like

 3. Debbythechocoholic says:

  Ik schrijf in het Nederlands, maar heb er al aan gedacht om in het Engels te bloggen. Als je je blog in 2 talen wilt zetten, moet je dubbel zoveel werken voor je blog en dat zie ik eigenlijk niet zitten. De meeste van mijn bezoekers komen uit NL en BE dus voel ik me niet bepaald verplicht om in het Engels te bloggen.

  Liked by 1 person

 4. schrijvendmannetje says:

  Momenteel schrijf ik ook nog in het Nederlands om dezelfde redenen. Misschien later als mijn Engels nog wat beter geworden is dat ik het er toch eens op waag.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.