Hoe begin je met hardlopen?

Twee weken geleden lazen jullie al het verhaal van Petra’s fitjourney. Heb je het gemist? Klik dan hier om dit te lezen. Deze week vertelt ze jullie hoe ze begon met hardlopen en haar beste tips om te beginnen met hardlopen. Aangezien ik zelf niet aan hardlopen doe en het ook nooit zal doen (ik heb een slechte knie) vind ik het super dat ze dit met ons wil delen!

Over mezelf

Hi, ik ben Petra, 28 jaar oud en ik kom uit een dorpje in de omgeving van Utrecht. Sinds een jaartje heb ik mijn eigen blog (www.petraruns.nl), waar ik schrijf over hardlopen en alles omtrent een gezond leven. Mijn foto’s post ik op Instagram (@petraruns.nl). Ik ben de afgelopen jaren veel afgevallen. Wat mij daarbij geholpen heeft, is hardlopen. Hardlopen was voor mij eerst een verplichting, later ging ik ervan houden. Dit kost wat stappen (letterlijk en figuurlijk haha). Hoe het voor mij begon en hoe jij ook kan beginnen? Lees maar mee.

20171004_172052 (1).jpg

Hoe ik begon met hardlopen

Ik woog een kilo of 90 en ik had besloten dat hardlopen mijn ding ging worden. De sportschool vond ik niets omdat het zo een muffe zaal was dus dacht ik dat wat beweging buiten me wel goed zou doen. Ik had afgesproken met een vriendin om samen een stukje te gaan lopen. Ik trok mijn fitnessschoenen aan (ze waren van Asics. Dat kon prima, toch?) en had een leuk setje kleding uit de sportschool aan. Of ik überhaupt een fatsoenlijke sportbeha had op dat moment, ik vraag het me af? Wat zal het een charmant zicht geweest zijn, maar dat terzijde…
Maar goed, wij zouden samen wel even een stuk gaan hardlopen. Nu had ik wel wat conditie na al mijn cardio uurtjes in de sportschool maar dit stond toch niet in verhouding tot hardlopen en wat dit met mijn lichaam deed. Na 2 minuutjes moest ik éven wandelen en op adem komen. Steken in mijn zij dienden zich snel aan en ik vroeg me af waarom ik dit in vredesnaam deed. Uiteindelijk liepen we samen 1,78 km (ik heb het even opgezocht) in een minuutje of 17. Het was qua afstand en tempo niet direct een succes. Toch heb ik doorgezet. Dit was niet altijd leuk maar ik merkte wel resultaat. Ik werd sterker, mijn conditie werd beter, ik hoefde minder te wandelen tussendoor en ik werd sneller. Deze resultaten boeken, dat is wat het leuk maakte. Dat is waarom ik door wilde blijven gaan. Ik wilde kijken hoe ver ik komen kon. Uiteindelijk heb ik (na een aantal jaren) een marathon gelopen.

DSC_0315-2 (1).jpg

Tips om te beginnen met hardlopen

Voor de meeste mensen is het niet lastig om ergens aan te beginnen maar gemotiveerd blijven en doorgaan? Dat is vaak al een stuk lastiger. Daarom geef ik je wat tips, voor als jij wil beginnen met hardlopen én gemotiveerd wilt blijven!

Opbouwen

Ja, dat klinkt als een open deur maar toch! Neem opbouwen alsjeblieft serieus. Zelf ben ik begonnen met het Start to Run schema van Evy. Ik heb netjes alle lessen gevolgd en ik vond ze toch pittig. Ik herinner me de les ‘8x 2 min joggen, 1 min wandelen’ nog heel goed. Wat vond ik die verschrikkelijk zeg! Maar met een goed schema zal je ook echt vooruitgang boeken en dit is fijn om te merken. Bijkomend feit is dat je ademhaling en longen eerder wennen aan je conditieopbouw dan je pezen en gewrichten wennen aan de opbouwende belasting. Hier wordt in goede schema’s rekening mee gehouden dus als je je hieraan houdt, zal je minder vatbaar zijn voor blessures.

Loopgroepje

Ik loop bij een loopgroep en dat is (naast super gezellig) ook erg motiverend. Er zijn speciale groepen met beginners, waar je met elkaar gaat opbouwen naar een 5km. Het is motiverend om met elkaar te trainen en daarnaast zal je merken dat jij niet de enige bent die moeite heeft met 2 minuten joggen achter elkaar. Niets om je voor te schamen. Je kan elkaar juist motiveren. Het is erg leuk om samen te trainen. Ook dit zal je motiveren. Als je eenmaal hebt betaald voor lessen is dit vaak een stok achter de deur om te gaan, zelfs als het regent. Mocht je beginnen met hardlopen: check eens bij de sportschool of de atletiekvereniging of ze een startersgroep hebben. Hier ga je echt geen spijt van krijgen.

Kleding

Ik liep aan het begin van mijn hardloopcarrière in mijn sportschoolkleding en op de schoenen die ik tijdens groepslessen droeg. Niets mis mee, maar het biedt simpelweg niet het comfort van goede hardloopschoenen, een passende legging en een ondersteunende sportbeha. Ik wil je niet direct kosten laten doen (probeer eerst een paar weken te testen of hardlopen écht je ding is) maar investeer in goede spullen. Laat je adviseren voor schoenen bij een echte hardloopzaak waar ze filmpjes maken om jouw loop te analyseren (Run2Day en Runners World doen dit sowieso maar ook kleinere hardloopwinkels bieden dit aan). Een goede sportbeha wil nog wel eens aan de prijzige kant zijn, zeker als je een iets grotere cup hebt en echt goede ondersteuning nodig hebt. Ook die zijn de investering echt waard. Fijne hardloopkleding hoeft niet duur te zijn. Winkels als bijvoorbeeld H&M en Lidl hebben fijne spullen die niet al te duur zijn.

Meten is weten

Ja, dat klopt. Het is fijn om te weten hoe ver je gelopen hebt. Handig is ook om te weten hoe snel je gelopen hebt en op welke hartslag dit was maar ga niet meteen een duur hardloophorloge aanschaffen (natuurlijk mag dit wel, het is jouw portemonnee). Apps als Runkeeper of Strava werken echt prima. Het is zonde als je in je eerste hardloopweek een dure Garmin of TomTom aanschaft en deze na 2 weken in de kast ligt onder een laagje stof. Wacht dus even af om te kijken of je wilt blijven hardlopen (uiteraard wil je dit) en kijk dan of je een horloge een handige ondersteuning vindt.

Zorg dat je je ok voelt

Ik vond de eerste keren hardlopen eng. Ik was bang dat mensen mij zouden zien. Ik met teveel kilo’s, die meer moest wandelen dan dat ze kon joggen in haar grijze joggingbroek. Ik had nou niet het gevoel dat dit heel charmant was. Nee, ik wilde wel trainen maar niet in het openbaar. Dat is wat lastig want hardlopen is toch het fijnst in de buitenlucht. Mijn oplossing: ik fietste naar een ‘verlaten’ weggetje (niet helemaal verlaten hoor, veiligheid boven alles!) zodat weinig mensen me zouden zien en ik deed hier mijn training. Kies een plek waar jij je comfortabel voelt. Vind je het in het donker te onveilig? Loop dan overdag. Wil je dat niet te veel mensen je zien? Ga dan niet op het drukste gedeelte van de dag het park in.

One big happy family

Hardlopers zijn one big happy family bij wie het niet uitmaakt of jij nu net je 1e meters aflegt of in training bent voor je 10e marathon. Ook al strompel jij, is je shirt doorweekt van het zweet en ben je na 2 minuten buiten adem, het boeit niet. Hardlopers groeten elkaar want hardlopers zijn hardlopers en wij zijn trots op elkaar. Wees dus niet onzeker als je een afgetrainde hardloper met alle nieuwe gadgets tegenkomt. Zet een big smile op, zwaai even of zeg goedemorgen en loop lekker door. Wedden dat jouw collega-hardloper jou net ook een fijne dag wenst en wedden dat dit jou een boost geeft om er nog even tegenaan te gaan?

DSC_0480-2 (1).jpg

Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Mocht je nog vragen hebben, stuur me dan even een berichtje via mijn site of via mijn Instagrampagina!

Volgens mij kan je met deze tips zeker aan de slag om het hardlopen uit te testen! Doen jullie soms aan hardlopen of willen jullie ermee beginnen? Laat het mij weten in een reactie!

Volgende week zal Petra haar laatste gastblog delen, namelijk een heerlijk receptje! Volg dus zeker mijn blog als je dit niet wil missen. Je kan Petra ook volgen op Instagram als je hier klikt. Als je hier klikt, beland je op haar eigen website.

Liefs,

Jana

One thought on “Hoe begin je met hardlopen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.