Petra’s fitjourney: van 120kg naar een gezond gewicht

Toen ik op zoek was naar gastbloggers, kreeg ik een berichtje van Petra. Zij heeft jullie een heel mooi verhaal te vertellen over haar fitjourney die niet altijd van een leien dakje liep. 

Even voorstellen

 Hi, ik ben Petra, 28 jaar oud en ik kom uit een dorpje in de omgeving van Utrecht. Sinds een jaartje heb ik mijn eigen blog (www.petraruns.nl), waar ik schrijf over hardlopen, gezond leven, beweging en een positief zelfbeeld. Daarnaast post ik hier ook veel gezonde receptjes. Mijn foto’s post ik op Instagram (@petraruns.nl). Ik ben de afgelopen jaren veel afgevallen, al ging mijn traject met flinke ups en downs!

Hoe is het zover kunnen komen?

Ik geloof dat ik altijd al een mollig meisje ben geweest, of was, vroeger. Op foto’s van mij zie je altijd een wat chubby’ meisje, die met een onzekere lach naar de camera kijkt. Na mijn middelbare school ging het snel met de kilo’s. In plaats van elke dag 26km te fietsen, ging ik nu met de bus naar de Hogeschool. Mams smeerde geen broodjes meer maar in de kantine was alles te verkrijgen. Een broodje mexicano was mijn favoriet geloof ik. Ik had een bijbaantje in een restaurant waar niet bepaald gezond eten werd geserveerd. Nog iets dat tegenwerkte. Ten slotte praatte ik niet over mijn emoties en ging ik nog liever een zak snoep halen, niet handig. Bij elkaar opgeteld was ik op een gegeven moment 22 jaar en woog ik 120 kg en ik ben slechts 1m68. Volgens mijn BMI (wat ik eigenlijk niet zo een goede maatstaf vind) had ik morbide obesitas!  Toen drong het niet echt tot me door maar achteraf gezien vind ik dit echt superheftig. Wanneer mensen om mij heen gingen afvallen en succesverhalen kweekten, dacht ik: ‘Als zij het kunnen, kan ik het ook!’.

1492116666006.jpg

Jojo effect.

Zo ging ik van véééél, vet en ongezond eten, naar (te) weinig, vetarm en (toen in mijn optiek) gezond eten. Vervolgens viel ik in korte tijd zo’n 20kg af maar daarna ging het weer mis. Ik kreeg in diezelfde periode galstenen. Het vetarme leven begon zijn tol te eisen. Je lichaam heeft uiteindelijk vetten nodig. Niet die van de frituur maar wel die uit olijfolie, noten, vette vis en avocado, de goede vetten. Ik heb een operatie gehad waarbij mijn galblaas verwijderd is. Gelukkig herstelde ik snel en had ik me inmiddels ingeschreven bij de sportschool waar ik actief aan het werk ging. Dit werkte goed en ik viel in totaal tot zo’n 75 kg af. Ik was de koning te rijk! Door problemen, en hallo Petra die dan gaat eten, woog ik een half jaar later weer 90 kg maar ik gaf nog niet op…

1512628020675.jpg

Perfectie

Balans vinden bleek voor mij erg lastig te zijn. Een dieet volgen is niet zo mijn ding, ik hou te veel van eten. Ik ging mij meer verdiepen in gezondere voeding; voeding met meer voedingsstoffen. Ik begon mezelf meer te waarderen en wou beter voor mijzelf gaan zorgen. Helaas vond ik het moeilijk om een goede balans te vinden en ging ik in overdrive. Het 80/20 principe was mij op dat moment niet zo bekend dus ik ging voor de volle 100%. Perfectie werd mijn ding. In combinatie met hardlopen gingen de kilo’s er weer snel vanaf. Uiteindelijk kwam ik op een gewicht rond de 70 kg uit, en dan denk je ‘ik ben er’ maar nee… Ik was aan het trainen voor de Marathon van Amsterdam (mijn grote doel) en ik raakte geblesseerd. Door minder sporten en uit frustratie meer eten, kwam ik weer 10kg bij.

IMG_20170409_165705_341

Balans?

Dat was het moment om echt te gaan kijken naar een manier die ik de rest van mijn leven kon volhouden. Heb ik die nu gevonden? Ja, ik denk het wel. Mijn gewicht is al een tijdje stabiel. Ik ben meer krachttraining gaan toevoegen want een sterker lichaam is minder blessuregevoelig en komt ook mijn hardloopprestaties ten goede. Daarnaast volg ik netjes een hardloopschema want ik wil niets overhaasten. Ik eet waar ik zin in heb. Vaak is dit gewoon gezonde en voedzame voeding maar op momenten zoals na mijn Marathon van Rotterdam niet. Ik had zin had in een pot Ben&Jerry’s, en heb deze toen gewoon gescoord. Want ja, uiteindelijk liep ik die marathon, al was dat een half jaartje later dan gepland. Dit houdt allemaal overigens niet in dat ik álles eet waar ik zin in heb. Ik let vaak op de porties die ik neem. Inmiddels heb ik aardig geleerd wat ik nodig heb en wanneer ik dit nodig heb, al ben je natuurlijk nooit uitgeleerd.

IMG_20170409_181548_712.jpg

Ik denk dat we zeker nog iets kunnen leren van Petra. Niet alles ging zoals ze gepland had maar ze bleef doorgaan en uiteindelijk vond ze een manier die voor haar vol te houden is. Zeer knap als je het mij vraagt!

Als je hier klikt kan je Petra volgen op Instagram. Klik hier om een kijkje te nemen op haar eigen website. Volgende week komt er trouwens ook een blogpost online van Petra met tips voor beginnende hardlopers, vergeet dus zeker mijn blog niet te volgen! Zijn er mensen onder mijn lezers die hardlopen of willen beginnen? Laat het mij weten in een reactie!

 Liefs,

Jana

16 thoughts on “Petra’s fitjourney: van 120kg naar een gezond gewicht

  1. Krystle says:

    Wow wat super knap zeg! Ik ben altijd met mijn gewicht bezig en weet hoe moeilijk het is. De knop moet gewoon om en dat is lastig. Ik heb echt respect voor je en bewonder je doorzettingsvermogen.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.