Tips tegen examenstress

Ik ben zelf een enorme stresskip en niet alleen tijdens de examens. In deze blogpost vertel ik jullie wat ik doe om de stress wat draaglijker te proberen maken.

Trainen

Helaas is het voor mij tijdens de examens moeilijker om vaak te gaan trainen omdat ik thuis studeer en er is geen fitness in de buurt. Daarom probeer ik elke keer dat ik in Gent ben voor een examen, te gaan trainen. Na een examen ga ik dus altijd naar de fitness. Als ik niet naar de fitness kan gaan, probeer ik een homeworkout te doen of te gaan wandelen. Beweging helpt altijd tegen de stress. Het is voor mij een manier om eens op iets anders te focussen dan examens. Het is de perfecte me-time en na een training heb ik altijd nieuwe energie om te studeren. Ik voel me dan ook weer volledig ontspannen.

biceps

Yoga

Yoga is voor mij de allerbeste manier om te ontstressen. Als je yoga doet, moet je constant op je ademhaling en poses letten waardoor je geen tijd hebt om aan iets anders te denken. Het doet ook heel veel deugd om je hele lichaam eens goed uit te rekken. Niets is voor mij meer onstpannend dan een goeie yoga sessie. Als je nog nooit yoga gedaan hebt, zou ik zeker aanraden om het een kans te geven!

warrior

Gezond eten

Door gezond te eten, voel je je beter in je vel. Tijdens de examens kan ik soms wel eens eetbuien hebben van de stress. Dan ga ik vaak chocolade eten, koekjes, snoep… Daarna voel ik me helemaal niet beter, integendeel. Ik krijg vaak last van mijn maag en darmen van al dat ongezond eten en dat zorgt voor nog meer stress. Natuurlijk hebben we tijdens de examens niet altijd tijd om vanalles klaar te maken maar gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Een boterham bijvoorbeeld is ook gezond of yoghurt met wat fruit en havermout. Persoonlijk neem ik wel de tijd om gevarieerd te eten maar ik probeer dan telkens voor een paar dagen eten te maken. Zo kook ik vaak quinoa voor vijf dagen zodat ik dat maar te pakken heb of ik maak overnight oats voor een paar dagen. Ik vind koken of bakken ook gewoon een leuke studeerpauze.

baked oats

Niet te strikt zijn

Dit vind ik zelf soms moeilijk. Ik track vaak mijn macro’s maar ik denk dat ik dat deze examenperiode ga proberen loslaten. Ik weet wat en hoeveel ik moet eten om mijn doelen te bereiken dus tracken is eigenlijk niet nodig. Het bezorgt mij persoonlijk nog meer stress en de examens brengen al stress genoeg met zich mee. Ik laat mezelf ook toe om elke dag (als ik daar nood aan heb) een kleine cheat te nemen. Ik weet dat het voor mij op die manier makkelijker is om het gezond eten vol te houden.

Ontspan

Studeren moet gebeuren maar ontspanning is ook belangrijk. Ik probeer een uur te leren en daarna een kwartier pauze te nemen. Moest ik dit niet doen, zou ik nooit zo gefocust kunnen studeren. Pauze is belangrijk om je hersenen te laten rusten. Neem ook zeker een ontspannende pauze en niet iets waar je nog meer stress door krijgt. Probeer zeker eens naar buiten te gaan als ontspanning. Heel de dag binnen zitten is niet gezond en persoonlijk kan ik er ook nogal depressief van worden als ik constant muren rond mij zie. Als ik voor de rest van de dag niet buitenkom, probeer ik altijd een wandeling te maken.

Plan dingen om naar uit te kijken

Het moet helemaal niets speciaals zijn maar gewoon iets wat je graag doet. Als ik iets heb om naar uit te kijken, is mijn motivatie om te studeren veel groter. Bij de examens in het eerste semester kijk ik vaak uit naar de kerst- en nieuwjaarsfeestjes. De dag van een examen, plan ik altijd om naar de fitness te gaan. Ik kijk er steeds naar uit om nog eens goed te kunnen trainen en de stress te kunnen loslaten na een examen. Ik probeer die dag echt te doen waar ik zin in heb zodat ik de dag erna weer met nieuwe motivatie kan beginnen studeren voor het volgende examen. Na de examens in het eerste semester, ga ik ook altijd op skireis. De ideale motivatie voor mij!

Dat waren de tips die voor mij het beste werken. Hebben jullie misschien nog tips? Vertel ze mij dan zeker in een reactie! 

Liefs,

Jana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.