Gastblogster Jessica: ze wil nooit meer diëten maar wordt na haar diagnose verplicht om dat toch te doen

Toen ik vroeg op instagram of iemand een gastblog voor mij wou schrijven, kreeg ik meteen een enthousiast antwoord van Jessica. Zij vertelt in deze gastblog over dat ze het beu was om te diëten. Later ontdekte ze dat ze eigenlijk niet anders kon dan diëten. Je leest hieronder waarom.

Slechte ervaring met diëten

Diëten. Ik associeerde dit woord altijd met afvallen, eigenlijk weinig eten om af te vallen. Vroeger deed mijn moeder bijvoorbeeld streng aan Sonja Bakker, en nog steeds liggen de boeken vaak open op de keukentafel. Ik weet nog wel dat ik op de middelbare school een keer een weekje met mijn moeder mee wilde doen. Niet erg slim natuurlijk, want als kind heb je een heel andere verbranding etc. Maar toch, ik deed het. Totdat ik een blokuur gymnastiek had en in het eerste halfuur al van mijn stokje ging. Ik kreeg een liga van mijn leraar en een preek over dat ik echt wat meer moest eten. Tot zover mijn ervaring met diëten.

Diëten hoeft niet altijd slecht te zijn

Het begrip diëten gaat natuurlijk veel verder dan alleen maar een aangepast voedingsschema om af te vallen. Diëten worden ook gebruikt om meer massa te creëren of als gevolg van een allergie. Sinds ik bezig ben met letten op mijn voeding en fitter aan het worden ben, kom ik steeds vaker vormen van diëten tegen en dat vind ik mooi. Iedereen heeft een eigen doel en dus ook een ander dieet of eetschema/eetpatroon. Ik dus ook; ik begon mijn calorie-inname bij te houden en meer calorieën te verbranden dan binnen te krijgen. Dit ging een tijdje goed en ik was echt lekker bezig. Nu komt de maar… toen kwam de zomervakantie! Ijsjes, taartjes, burgers, pizza’s, drankjes. Uiteindelijk heb ik het gezonde eten weer opgepakt en kwamen er weer andere factoren die het belemmerden om op mijn calorieën te letten. Dus dat heb ik gelaten voor wat het is en ik begon gewoon gezond te eten met af en toe een cheat (lees eigenlijk elke dag wel één).

Diagnose

Ongeveer 4 weken geleden kreeg ik enorme last van mijn buik en na een bezoek aan de dokter kwam daar de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom uit. Een erg groot en breed begrip wat echt van alles kan zijn. Omdat ik hier al een aantal jaar op en af last van heb besloot de huisarts mij door te verwijzen naar een diëtist om een dieet toegereikt te krijgen om de oorzaak van mijn PDS te vinden. Zo ben ik begonnen aan het FODMAP-dieet. Het FODMAP-dieet is in Australië ontwikkeld en bleek erg effectief bij PDS. Bij het FODMAP-beperkte dieet worden een aantal producten weggelaten uit de voeding voor ongeveer 6 weken. Dit zijn sommige groenten- en fruitsoorten, een aantal zuivelproducten (vooral lactose) en tarwe. Als dit aanslaat en mijn buik wordt rustiger, dan ga ik daarna elke week weer een groep voedingsmiddelen proberen. Zo kunnen we er hopelijk achterkomen welke groep mijn darmen zo overprikkelt. Dit dieet is dus absoluut niet bedoeld om af te vallen, zoals ik vroeger altijd van elk dieet dacht.

Vooral de eerste week had ik het er erg moeilijk mee, ik mag nog maar zo weinig! En de dingen die ik wel nog mag zijn dingen die ik (bijna) nooit gegeten had. Een flinke uitdaging dus! Gelukkig zijn er veel lekkere receptjes te vinden en is het een kwestie van wennen. Uit eten zit er even niet in, maar gelukkig hoef ik dit niet mijn hele leven vol te houden. Ik heb zoveel respect voor mensen met (meerdere) allergieën gekregen en die dus altijd zo op moeten letten en moeten improviseren.

Recept vegan pannenkoekjes

Fodmap 2.jpg

Natuurlijk wil ik ook nog even een overheerlijk receptje met jullie delen om bijvoorbeeld je dag mee te beginnen, namelijk pannenkoekjes! Ik stuitte toevallig op dit recept van fodmapfoodies en ik was gelijk verkocht, want ik proef bijna geen verschil met de pannenkoekjes die ik normaal eet en in tegenstelling tot veel dingen die ik nu mag zit ik hier echt vol van. Geniet ervan en verplaats je een ochtendje in het leven van een fodmapper 😉

Wat heb je nodig?

 • 1 el chiazaad + 3 el water
 • 1 banaan
 • 80 g havermeel (of fijngemalen havermout)
 • 200 ml (ongezoete) amandelmelk
 • 2 el eiwitpoeder (bijvoorbeeld van amandel of rijst) -> kan ook met 1 ei
 • snufje zout
 • optioneel (maar wel erg lekker!): 1 tl kaneel of koek- en speculaaskruiden
 • optioneel (maar wel erg lekker!): 1 el ahornsiroop of rijststroop
 • kokosolie (of zonnebloemolie) om in te bakken
 • Topping: vers FODMAP-arm fruit (bijv. aardbeien, kiwi of blauwe bessen) en/of een beetje geroosterde zaden, pitten of noten (alles behalve cashew en pistache)

Hoe bereid je het?

 1. Meng het chiazaad met de 3 el water in een kommetje en roer goed met een lepel. Laat even staan zodat zich een gel kan vormen.
 2. Prak de banaan en meng het havermeel in een grote kom met de amandelmelk, het eiwitpoeder, een snufje zout en eventueel kaneel en ahornsiroop (ik deed alles in de blender en dan gewoon lekker mixen).
 3. Voeg de geprakte banaan, het chiazaad en het ei toe aan de rest van de ingrediënten en meng goed.
 4. Verhit een beetje olie in een koekenpan en giet 3 hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin op een matig vuur. Herhaal met de rest van het beslag tot het op is.
 5. Serveer met wat fruit en noten/pitten/zaden. Toe aan een echt luxe ontbijt? Serveer met een likje notenpasta (zoals pindakaas of amandelpasta) en giet er nog een klein beetje ahornsiroop over.

Fodmap 4.jpgEnjoy!!

Liefs,

Jessica

Hopelijk vonden jullie deze gastblog insteressant, ik in ieder geval wel! Het is altijd leuk om eens te zien hoe andere mensen die gezonde levensstijl aanpakken. Je kan Jessica volgen op instagram @live_the_jes_life. Wil jij ook eens een gastblog voor mij schrijven? Laat het mij dan zeker weten in de comments!

Liefs,

Jana

Bron recept: https://www.fodmapfoodies.nl/blog/recipe-items/vegan-banaan-pannenkoekjes-zonder-ei/

One thought on “Gastblogster Jessica: ze wil nooit meer diëten maar wordt na haar diagnose verplicht om dat toch te doen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.