Onzekerheden: hoe ga je ermee om?

Zoals veel mensen, kan ik me over heel veel dingen onzeker voelen. Soms kan ik echt enkel negatieve gedachten hebben. Hoe zet je die negatieve gedachten nu om naar positieve? Ik ben helaas geen expert dus vertel ik gewoon wat voor mij helpt.

Over mijn lichaam ben ik persoonlijk niet super onzeker. Natuurlijk zijn er dingen die ik liever anders had of momenten dat ik me heel onzeker voel over mijn lichaam maar ik denk dat dit bij mij nog meevalt in vergelijking met andere meisjes. Als er zo een moment komt dat ik niet tevreden ben met mijn lichaam denk ik eventjes na over wat ik al bereikt heb. Ik ben lichamelijk veel gezonder dan vroeger. Ik ben sterker dan vroeger. Ik heb eigenlijk echt niet te klagen.

Iets waar ik heel onzeker over ben is vriendschappen. Ik heb vroeger nooit bij de ‘populaire’ meisjes gehoord. Dat is eigenlijk ook helemaal niet erg maar toch vond ik dat belangrijk. Later ontdekte ik dat populair zijn helemaal niet altijd positief is. Veel van die ‘populaire’ meisjes zijn zelfs niet eens echte vriendinnen. Ik heb nooit heel veel vriendinnen gehad maar ik had er wel enkele goeie. Uiteindelijk is het veel belangrijker dat je goeie vriendinnen hebt dan veel kennissen. Hoe langer ik niet met vriendinnen afspreek, hoe onzekerder ik er ook over word. Daarom is het belangrijk om geregeld met vriendinnen af te spreken voor mij. Na iets leuks gedaan te hebben met vriendinnen, voel ik me altijd zelfzekerder.

Ik ben iemand die wat tijd nodig heeft om los te komen. Dat maakt me soms onzeker omdat ik bang ben dat mensen mij saai gaan vinden. Wat mij helpt is bijvoorbeeld in de les zelf eens een conversatie te starten met iemand die ik niet ken. Ik ben dan heel trots dat ik dit durfde. Ik weet soms ook niet goed wanneer je nu precies goed genoeg bevriend bent om te vragen om eens iets te doen samen. Als ik dit niet goed durf, probeer ik het gewoon via sms/WhatsApp/messenger te doen. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat iemand ‘nee’ zei. Daarom vind ik het belangrijk om toch af en toe iemand te vragen om af te spreken.

Falen is iets waar ik heel onzeker over ben. Ondanks dat ik al twee faalangstcursussen achter de rug heb, heb ik toch niet het gevoel dat ik het altijd onder controle heb. De faalangstcursussen hebben mij wel geholpen om dingen beter te begrijpen. Bv. de angst om met vriendinnen af te spreken omdat je je niet schuldig wil voelen dat je niet gestudeerd hebt is ook een deel van faalangst en dat wist ik niet. Faalangst gaat niet enkel over school (of je job of nog iets anders) maar het komt ook naar boven in andere situaties. Door faalangst kan ik heel negatieve gedachten krijgen. Het is belangrijk dat ik deze negatieve gedachten dan probeer om te zetten in positieve. Helemaal niet gemakkelijk maar oefening baart kunst. Ik zeg vaak tegen mezelf ‘Je verdient pauze. Je werkt hard. Je kan jezelf niets kwalijk nemen.’.

Er zijn zeker nog dingen waar ik mij onzeker over voel maar dit waren toch wel de belangrijkste. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen en wandelen helpen mij eigenlijk een beetje tegen alle verschillende onzekerheden. Je leert erover na te denken, je gedachten te controleren en rust te vinden. Natuurlijk lukt dit niet altijd maar ik hoop toch dat je met mijn tips al een beetje op weg kan als jij eens last hebt van onzekerheden. Ik raad zeker aan om professionele hulp te zoeken als dat nodig is (zoals ik deed bij de faalangstcursussen)/ Er is niets waar je je voor hoeft te schamen. Misschien hebben jullie ook nog tips voor mij? Laat ze mij zeker weten in de comments!

Iedereen is wel eens onzeker maar probeer er toch wat controle over te krijgen als het te extreem wordt. “De taak die we onszelf moet stellen is niet om ons veilig te voelen, maar om onzekerheid te kunnen verdragen.”~Erich Fromm.

Liefs,

Jana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.