Hoe vind je een goede balans tussen gezond zijn en genieten?

Voor mij heeft het lang geduurd eer ik een goede balans vond tussen gezond zijn en genieten. Soms heb ik zelfs het gevoel dat ik de balans nog steeds niet volledig gevonden heb maar ik word elke dag beter. In deze blogpost geef ik jullie tips om een goede balans te vinden.

Vind wat werkt voor jou

Niet alle mensen kunnen iifym. Niet alle mensen kunnen voedingsschema’s. Niet alle mensen kunnen vijf dagen zonder een kleine cheat. Zoek wat voor jou werkt. Zolang je maar grotendeels gezond eet, is alles goed. Merk je dat het vaak misgaat? Misschien moet je dan eens denken aan een andere manier van ‘diëten’. Ik heb zelf heel lang iifym gedaan maar dit was niet haalbaar op lange termijn. Nu eet ik gewoon op het gevoel. Iifym heeft me wel veel kennis gegeven die ik nu kan gebruiken om op het gevoel te kunnen eten.

Wees niet te streng voor jezelf

Heb je eens wat te veel gecheat? So what. Het gaat bij iedereen wel eens mis. Het belangrijkste is dat je weer start. Een nieuwe start zonder schuldgevoelens. Ga niet ‘guilty cardio’ doen als je niet in het schuldgevoel wil blijven hangen want wat gebeurt er als je je schuldig voelt? Juist, je gaat net nog meer cheaten (dat is bij mij toch het geval).

Zoek een dieet dat past bij jouw levensstijl

Zoek geen levensstijl die past bij jouw dieet. Ga uit eten met vrienden of familie, neem die wafel op de markt waar je zo veel zin in hebt, eet wat je ouders voor je koken… Het belangrijkste is dat je je dieet kan volhouden, niet dat het perfect is. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat je daarom maar elke dag ongezond mag eten maar af en toe genieten kan geen kwaad. Mijn ouders koken heel ongezond. Ik probeer dan gewoon niet te veel te nemen, de rest van de dag niet té veel te eten of bv. geen aardappelen te nemen als de rest van het eten al heel calorierijk is.

Kies een sport die je graag doet

Ga je niet graag naar de fitness? Waarom zou je dat dan doen? Je gaat toch niet heel je leven een sport doen die je niet graag doet? Dat is niet vol te houden. Kies een sport die je leuk vindt. Dit kan vanalles zijn. Zelfs wandelen is goed. Zorg gewoon dat je in beweging blijft en werkt aan je conditie.

Stel realistische doelen

Elke dag 2 uur in de fitness? Daar heeft toch niemand tijd voor? Dat houdt toch niemand vol? Tenzij je een atleet bent, is zo veel sporten helemaal niet nodig en zelfs niet zo gezond. Stel realistische doelen. Vind je écht geen tijd om veel te sporten? Begin dan met één keer per week drie kwartier te sporten. Je kan dit ook thuis doen. Als dit lukt kan je misschien een nieuw doel stellen. Elke stap is een stap vooruit. Als je doelen gaat stellen die je toch niet kan behalen, is de kans veel groter dat je opgeeft en helemaal niets meer doet. Daarom is het belangrijk dat je niet té veel van jezelf vraagt.

Neem een stapje terug

Heb je het gevoel dat het sporten en gezond eten allemaal eventjes te veel wordt? Neem dan de tijd om alles op een rijtje te zetten. Denk na over wat er misging. Misschien was je te streng voor jezelf? Misschien waren je doelen niet realistisch? Misschien geniet je niet meer van je training? Je pauze kan een paar dagen duren maar ook een week of langer. Probeer natuurlijk ook niet helemaal los te gaan en volop te cheaten. Als je er weer klaar voor bent, leg dan vast wanneer je weer begint. Stel nieuwe doelen en pas eventueel je trainingsschema en dieet aan. Voor je het weet, heb je een hoop nieuwe motivatie om er weer aan te beginnen!

Hopelijk zijn jullie iets met mijn tips, voor mij werken ze alleszins! Wat zijn jullie tips om een goede balans te behouden? Vertel het mij zeker in de comments!

Liefs,

Jana

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.