Waarom je (mijn) instagram niet al te serieus moet nemen

Vorige week deed ik een interview voor iemand haar thesis over health influencers op instagram. Er was één vraag die me gesteld werd die me echt is bijgebleven: ‘Vind je dat jouw instagram realistisch is?’. Ik moest geen seconde nadenken over mijn antwoord. In deze blogpost vertel ik je waarom.

Het antwoord

Eigenlijk had ik nog nooit over deze vraag nagedacht maar dat was blijkbaar ook niet nodig want mijn antwoord floepte er meteen uit. Het antwoord was volmondig ‘NEE‘. Ik denk helemaal niet dat mijn instagram realistisch is.

Waarom dan?

Instagram vertelt je altijd maar een deel van het verhaal, namelijk de foto die je post. Wat er voor of na de foto gebeurd is of zelfs de rest van de dag, dat ziet niemand. Ok, ik deel wel ook af en toe foto’s op mijn verhaal maar dan nog zie je enkel wat ik wíl laten zien. Niet meer, en ook niet minder.

Als je goed kijkt kan je mijn posts (zoals het meisje van het interview goed gezien had) opdelen in vier categorieën. Hieronder leg ik jullie per categorie uit waarom de foto’s niet realistisch zijn.

Foto’s van eten

Eet ik meestal gezond? Ja. Post ik af en toe foto’s van ongezond eten? Ja. Waarom zijn mijn foto’s van eten dan niet realistisch? Vaak laat ik enkel foto’s zien van eten dat er goed uitziet. Natuurlijk is niet alles wat ik eet ‘mooi’. Soms eet ik ook gewoon een simpele boterham met pindakaas, wat ik niet snel op mijn instagram zal zetten omdat het niet mooi oogt. Af en toe post ik foto’s van ‘cheats’ maar hier hetzelfde verhaal. Als ik een boterham met choco eet, ga ik dit meestal niet posten. Ik ben ook niet perfect dus soms heb ik een paar dagen of zelfs een week dat gezond eten heel wat minder gaat. Ook dan ga ik niet al mijn ‘cheats’ tonen omdat mijn instagram nog altijd rond gezond zijn draait. Wel ga ik vaak vertellen dat het wat minder ging omdat ik toch ook wel wil proberen de realiteit te laten zien maar dan niet via een foto.

foodpic

Fitness- of yogafoto’s

Als ik foto’s post van fitness, is dit vaak tijdens mijn training, erna of ervoor. Bij yogafoto’s is dit meestal niet zo. Ik neem yogafoto’s wanneer mij dat het beste uitkomt. Soms neem ik foto’s van een paar poses terwijl ik voor de rest die dag eigenlijk geen yoga gedaan heb. Meestal komen de poses uit een yogasessie die ik eerder die dag gedaan heb of de dag ervoor. Op mijn instagram lijkt het alsof ik niets anders doe dan fitness en yoga. Ook dit is eigenlijk een vertekend beeld. Natuurlijk ben ik niet heel de dag bezig met fitness en yoga. Ik ben een student dus het grootste deel van mijn tijd gaat naar lessen volgen en studeren. In mijn vrije tijd doe ik vaak yoga en fitness maar dit neemt maar een klein deel van mijn dag in beslag terwijl het op instagram lijkt alsof ik niets anders doe. Ik ga meestal drie keer per week naar de fitness en doe minstens drie keer per week yoga.

yogafoto

Transformatiefoto’s

Nee, mijn transformatiefoto’s zijn gelukkig niet vals. Sommige mensen trekken bijvoorbeeld wel hun buik in op de ene foto en op de andere niet of poseren beter op de recentste foto maar meestal is dit bij mij niet het geval. Toch vind ik dat mijn transformatiefoto’s niet helemaal realistisch zijn. Waarom niet? Wel, je ziet enkel het goede. Je ziet: ‘Wat is ze veel afgevallen!’ of ‘wat heeft ze veel spieren gekregen!’. Wat je niet ziet is de momenten dat het minder ging. De momenten dat ik zin had om op te geven, te stoppen met sporten en ongezond te eten. De momenten dat ik dacht dat ik nooit meer uit de vicieuze cirkel van schuldgevoelens zou geraken (door een keer ongezond te eten voel je je schuldig waardoor je weer ongezond gaat eten om jezelf op te peppen en dan voel je je weer schuldig…). De momenten waarop je geen zin hebt om te sporten. De momenten waarop je denkt ‘Waarom probeer ik te verbeteren? Ik ben toch al goed genoeg’. Iedereen heeft die momenten maar op een transformatiefoto zie je enkel het resultaat van wat je wél goed hebt gedaan. Gelukkig is dat meer dan wat je slecht hebt gedaan, anders zou de transformatie er niet zijn maar elk succes gaat met ups en downs.

transformatiefoto

Andere

Ook mijn andere foto’s van mijn reis naar Thailand bijvoorbeeld zijn niet altijd realistisch. De foto hieronder is hier een voorbeeld van. Ik zie er gelukkig en relaxed uit onder mijn watervalletje. Op dat moment was dat ook zo maar wat je niet ziet is dat de weg naar dit plekje niet zo makkelijk was. Vlak voor de foto werd getrokken, stootte ik mijn teen aan een steen waardoor die begon te bloeden. Helemaal niet erg maar wel een beetje vervelend, haha. Ook de andere reisfoto’s zijn niet altijd realistisch. Ik toon alle mooie plekken waar ik geweest ben maar er waren ook minder mooie plekken die ik niet laten zien heb. De straten bijvoorbeeld liepen vaak vol kakkerlakken. De spin die zo groot was als mijn hand die in ons kamer zat, toonde ik ook liever niet op instagram. Ik wil niemand laten schrikken, toch? Haha. Natuurlijk hoort dit er allemaal bij en heb ik in het algemeen erg genoten maar hopelijk zien jullie nu dat niet alles perfect was.

anderefoto

Moet het voortaan dan anders?

Ik vind van niet. Je kan onmogelijk van elk moment in je leven een foto trekken. Als je met vrienden praat ga je ook nooit heel je leven vertellen. Je vertelt de dingen die je zijn bijgebleven of die leuk waren. Natuurlijk vertel je ook de mindere momenten, maar enkel degene die je zelf wil delen.
Zoals ik al zei, toon je op instagram enkel de dingen die je wíl tonen. Ik vind het ook belangrijk dat je instagram er een beetje leuk uitziet. Wie zou nu een instagrampagina volgen vol met foto’s van lelijke en stomme dingen? Niemand, volgens mij. Instagram is nu eenmaal een manier om leuke momenten op te delen. Zo nu en dan deel je wel eens iets wat minder leuk was, maar over het algemeen willen mensen positieve dingen zien. Dat is bij tenminste toch het geval.

Ik hoop dat ik een beetje heb kunnen laten zien dat je (mijn) instagram niet altijd even serieus moet nemen. Instagramfoto’s zijn maar een heel klein deeltje van de realiteit. Wat vinden jullie? Delen jullie enkel jullie mooiste foto’s?

Liefs,

Jana

One thought on “Waarom je (mijn) instagram niet al te serieus moet nemen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.