Hoe ik fit bleef tijdens de examens

Gisteren ging ik eindelijk terug naar de fitness. Natuurlijk was ik een beetje bang dat ik wel wat spieren verloren zou zijn maar wat bleek? Ik kon nog altijd even veel gewicht nemen bij elke oefening en het ging zelfs heel vlot! Hoe dit komt leg ik jullie uit in deze blogpost.

Bij mij gaan examens altijd voor alles. Toch probeer ik om wel gezond te blijven en aan mijn fitheid te werken wanneer ik kan. Aangezien ik thuis studeerde en de fitness niet om de hoek is, ben ik maar drie keer gegaan in een maand. Wat deed ik dan wel om fit te blijven?

Het allerbelangrijkste tijdens de examens vind ik gezond eten. Niet alleen omdat ik dan mijn figuur waar ik zo hard voor gewerkt heb niet zou verliezen maar ook omdat ik me dan veel beter voel. Je hersenen kunnen ook maar best de juiste voeding krijgen. In het begin van de examens heb ik geprobeerd om niet in te rekenen. Mijn doel was toen om op gewicht te blijven of als het kon een beetje af te vallen. Ik studeerde eerst bij mijn vriend en ik viel langzaam af maar toen ik thuiskwam, ging het een beetje mis. Bij mij thuis wordt er veel ongezonder gegeten dan bij mijn vriend. Daardoor begon ik redelijk snel bij te komen en dat wou ik niet. Ik besliste toen om weer te beginnen met mijn eten in te rekenen. Zo kon ik ‘s avonds mee-eten zonder bij te komen en lette ik gewoon overdag op mijn voeding. Inrekenen was ook handig zodat ik wat kon afvallen voor we op reis vertrekken want wie wil er nu niet mooi op de vakantiefoto’s staan? Ik heb vooral op mijn calorieën gelet en niet op macro’s omdat examens al lastig genoeg zijn.

gezond eten

Naast gezond eten, ben ik ook actief gebleven. Voor mij is het altijd wat zoeken wat ik van sport ga doen tijdens de examens. Ik ga heel graag fitnessen maar lopen kan ik niet omdat ik een slechte knie heb. Fitnessen thuis doe ik wel af en toe maar dat word ik snel beu. In de fitness zijn er natuurlijk veel meer mogelijkheden. Als ik thuis fitness, mis ik ook een beetje een doel. Zoals jullie konden lezen in mijn vorige blogpost, heb ik me veel met yoga beziggehouden. Daarnaast heb ik ook een paar keer gezwommen (mijn vriend heeft een zwembad). De laatste week van de examens heb ik de POP Pilateskalender van Cassey Ho gevolgd (www.blogilates.com). Dit vond ik al veel leuker dan de normale trainingen die ik thuis doe. Als ik de kalender wat vroeger had ontdekt, had ik waarschijnlijk voornamelijk POP Pilates gedaan tijdens de examens. Ik ben gelukkig ook drie keer naar de fitness kunnen gaan op dagen dat ik ‘s ochtends examen had. Na een examen is het voor mij altijd tijd voor ontspanning! Door toch mijn fitness niet volledig te verwaarlozen, heb ik mijn kracht kunnen bewaren.

Fit blijven tijdens de examens is niet altijd makkelijk maar ook niet super moeilijk. Het is vooral belangrijk om een goede balans te geven. Er waren veel dagen waarop ik niets deed. Yoga deed ik bijna elke dag maar een training niet heel vaak. Wanneer ik tijd had en niet te moe was, probeerde ik toch een training te doen. Gezond eten is ook niet altijd makkelijk omdat ik vroeger de gewoonte had om veel te eten wanneer ik stress had. Gelukkig ben ik dat al een beetje afgeleerd. Natuurlijk heb ik tijdens de examens wel zin om ‘foert’ te zeggen en gewoon te eten wat ik wil maar ik weet nu al dat ik daar niet gelukkiger van word. Sommige weken heb ik wat ongezonder gegeten en sommige weken heel gezond en daar ben ik tevreden mee. Tijdens de examens moet niet alles perfect gaan maar ik vind het belangrijk dat ik toch wat op mijn gezondheid let. Niemand wil ziek of constant moe zijn tijdens de examens, toch?

Om te concluderen kan ik dus zeggen dat ik het belangrijk vind om een balans te vinden tussen gezond blijven maar niet overdrijven zodat je je vooral op je examens kan focussen. Door toch af en toe te trainen en gezond te eten, voel ik me beter en ik ben daardoor ook mijn kracht niet verloren.

Liefs,

Jana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.