Waarom ik gestopt ben met tracken

Sinds februari 2016 deed ik flexible dieting (iifym). In deze blogpost leg ik jullie uit waarom ik besloten heb om te stoppen met tracken. 

Sinds ik begonnen ben met flexible dieting, zijn mijn eetbuien veel verminderd. Toch had ik er af en toe nog last van. Na een eetbui probeer ik altijd te achterhalen waarom ik die had. Dit vind ik heel belangrijk om de volgende keren een eetbui te proberen vermijden. Ik kwam tot de conclusie dat ik vaak eetbuien had wanneer ik over mijn macro’s ging. Ik had het gevoel dat het toch al om zeep was. Daarom ging ik gewoon nóg meer eten want de dag erna zou ik weer inrekenen en dan kon ik al die lekkere dingen niet eten.

Toen ik begon met bulken (mijn eerste bulk ooit), besloot ik om geleidelijk aan mijn calorieën te verhogen. Ik merkte dat ik nog veel omhoog kon want ik kwam maar niet bij. Op een gegeven moment was ik het écht beu om in te rekenen. Ik had het gevoel dat ik niet meer genoot van mijn eten. Ik at gewoon omdat het in mijn macro’s paste.

Ook had ik al gemerkt dat ik heel goed geworden was in schatten. Toen ik een dag met mijn mama op stap was, vond ik het moeilijk om in te rekenen dus deed ik het niet. ‘s Avonds was ik toch wat nieuwsgierig en besloot ik alles eens in te geven en wat bleek? Ik zat er bijna perfect op! Gewoon door in mijn hoofd te rekenen.

Op skivakantie zou het bijna onmogelijk geweest zijn om in te rekenen dus ik vertrok met het gedacht dat ik niet zou inrekenen en dat ik zou zien hoe dat ging. Toen we weer thuis waren, had ik ook geen zin meer om in te rekenen en besloot ik om te stoppen met tracken. Ik was wel een beetje bang dat ik de controle zou verliezen want ik ben een echte perfectionist maar ik kon nog altijd op het tracken terugvallen als dat nodig was.

Tot nu toe ben ik heel tevreden met mijn beslissing. Ik heb het gevoel dat hoe meer ik mezelf dingen verbied, hoe meer ik daar tegenin ga als het eens wat minder gaat. Nu heb ik het gevoel dat ik weer kan genieten van mijn eten zonder dat ik veel tijd verlies door in te rekenen en alles wat in mijn mond gaat, te wegen.

Ik zou wel nog steeds mensen die beginnen met gezond eten en die niet slagen in afvallen of bijkomen aanraden om voeding te wegen en te tracken. Op die manier leer je heel veel bij en ben je ook zekerder van resultaten. Na bijna een jaar tracken kan ik toch wel zeggen dat ik veel heb bijgeleerd en dat ik goed weet hoe ik mijn lichaam van de juiste voedingsstoffen moet voorzien. Het heeft me ook geleerd om een goede balans te vinden tussen gezonde voeding en af en toe ‘cheats’.

Of ik ooit nog ga tracken? Geen idee. In mei ga ik weer beginnen cutten en ik wil het eerst zonder tracken proberen. Als het niet zou lukken, ga ik mijn macro’s weer ingeven. Ik vind het geruststellend dat ik iets heb om op terug te vallen moest ik niet vooruitgaan want ik weet dat tracken werkt.

Ik heb helemaal niets tegen tracken en zou het zelfs zeker en vast aanraden voor beginners maar zelf heb ik er even genoeg van. Ik voel me er heel goed bij om het tracken los te laten en te eten op gevoel.

Bron foto: http://www.runtothefinish.com

 

2 thoughts on “Waarom ik gestopt ben met tracken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.