Hoe ik mijn fitte levensstijl kon volhouden tijdens de examens

​Hier ben ik weer, terug van weggeweest. Ik heb het overleefd. De examens hebben mij veel zweet, bloed en tranen gekost maar vooral zweet want ik ging nog elke dag trainen! Hoe heb ik dit kunnen volhouden? 

Eigenlijk is het voor mij helemaal niet zo moeilijk om het trainen vol te houden. Het is mijn favoriete ontspanning en heb het ook echt nodig. In de namiddag, word ik snel moe, zeker tijdens het studeren omdat dit veel energie vraagt. Daardoor was ik helaas soms té moe om te trainen en deed ik een dutje in de plaats. Examens gaan sowieso voor maar meestal helpt het trainen mij net om energie te krijgen. Als ik terugkom van de fitness, heb ik weer nieuwe energie om te studeren. Het is ook iets waar ik elke keer weer naar uitkeek dus als ik een keer écht geen tijd had om te gaan, vond ik dat altijd heel jammer (een beetje verslaafd, ik weet het).


Hoe vind ik de tijd om elke dag te trainen
?

Eigenlijk heel simpel. Zoals ik al zei, ben ik snel moe en daardoor sliep ik vroeger heel vaak en lang. Soms deed ik tijdens de examens elke dag een middagdutje. Doordat ik ga trainen, heb ik veel meer energie waardoor ik ‘s middags niet moet slapen en meestal dus zelfs tijd win. Ik train één uur per dag en sliep vroeger soms twee à drie uur per dag. Ik studeer ook bijna altijd tot ongeveer 21 uur. Ik vind dit helemaal niet erg omdat ik trainen belangrijker vind dan mijn pauze ‘s avonds.


Hoe heb ik het gezond eten volgehouden?

Zoals de meeste mensen al weten, doe ik aan flexible dieting. Ik heb gedurende de hele examenperiode bijna altijd alles ingerekend. Normaal probeer ik zo veel mogelijk natuurlijke voeding te eten. Tijdens de examens heb ik dit iets minder gedaan wegens tijdsgebrek om alles zelf te maken maar ik at nog steeds minstens 80% gezond. Ik vond dit over het algemeen niet zeer moeilijk omdat het een gewoonte geworden is en ik voel me veel beter als ik gezond eet. Ik moet wel toegeven dat ik af en toe naar eten gegrepen heb als ik een dipje had tijdens de examens. Dit is nu ook gebeurd maar in veeeel mindere mate dan het vroeger was. Tijdens de examens stak ik bijna letterlijk alles wat ik zag in mijn mond vroeger en voelde me daarna ziek omdat ik te veel had gegeten. Nu ben ik nooit meer dan 400kcal over mijn macro’s gegaan en probeerde ik altijd te compenseren. Dit is trouwens helemaal niet vaak gebeurd.

Fitness is voor mij duidelijk een basisbehoefte. Ik voel me gezond en dat vind ik zó belangrijk. Minstens even belangrijk dan school. Ik zou iedereen aanraden om tijdens de examens te blijven sporten en gezond te eten. Wees wel niet te streng voor jezelf want examens vragen veel van je en af en toe moet je er toch wat voor opgeven maar zeker niet alles! Het moet leefbaar blijven.

De examens zijn nu eindelijk voorbij en terwijl ik dit schrijf, zit ik in de auto op weg naar Oostenrijk! Ik ben moe maar tevreden. Ik heb alles gegeven maar ik heb mezelf niet mentaal en fysiek uitgeput en dat is voor mij het belangrijkste.

2 thoughts on “Hoe ik mijn fitte levensstijl kon volhouden tijdens de examens

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.